NVvHS.nl

Clickertraining

cursusnummer: WIG-03

Verkorte omschrijving van de cursus
Clickertraining

Doelgroep en aanbevolen vooropleiding
Doelgroep: Deze cursus is bestemd voor zowel de assistent- als de gevorderde instructeur die les geven in gehoorzaamheid of agility maar ook voor ‘handlers’ die over dit onderwerp meer willen weten. Aanbevolen vooropleiding: Geen.

Omschrijving van de cursus
Iedereen heeft er al over gehoord en iedereen zal er over gelezen hebben op internet. Degenen die de clickertraining toepassen zijn in elk geval erg enthousiast. Toch wordt deze vorm van trainen in de praktijk (te?) weinig toegepast. Binnen het intakeformulier vragen we je om je mening over het gebruik van de clicker. En! In deze cursus proberen we een (her)start te maken. Ook komen de voor- en (misschien) de nadelen aan de orde en behandelen we het trainen met clickers in een groep. Bij het praktijkgedeelte gaan we oefenen met onze eigen honden. Bij dit alles staat het ‘wat’, ‘hoe’ en vooral het ‘waarom’ centraal en dit samen met het leren van jezelf en van elkaar. Als extraatje krijgt iedere deelnemer een gratis clicker.

Doelen
– Ken de voor- en nadelen van het gebruik van de clicker
– Weet wat de randvoorwaarden zijn bij deze vorm van training
– Weet welk ‘huiswerk’ je je cursisten mee kunt geven
– Ken het afbouwen van het gebruik van de clicker
– Enthousiasmeer, faciliteer en corrigeer op een positieve manier

Uitvoering theorie- en praktijkgedeelte
s’Morgens (dagdeel 1) behandelen we op een interactieve manier de theorie aan de hand van de ingevulde intakeformulieren. ‘s Middags (dagdeel 2) geven we les aan met gebruikmaking van onze eigen honden. We besluiten de cursus met een evaluatie en het uitreiken van de certificaten en of de bewijzen van deelname; (NB: dit op basis van hoe je het praktijkgedeelte hebt vormgegeven).

Voorbereiding huiswerk en tijdbeslag
De voorbereiding bestaat uit het invullen van een uitgebreid intakeformulier; de tijd voor het invullen hiervan wordt geschat op ongeveer ¾ uur- 1 uur. Verder geen huiswerk.

Grootte van de groep
Om iedere instructeur voldoende inbreng- en aandacht te geven wordt het aantal deelnemende instructeurs op minimaal 6 en maximaal 14 gesteld. Vanaf ongeveer 8 deelnemers wordt de groep gesplitst en zijn (in principe) 2 docenten beschikbaar.

Plaats, tijd en prijs van de cursus
De cursus vindt plaats op het terrein van de vragende vereniging en bestaat uit 2 aaneengesloten dagdelen met als aanvangstijd 09.00 uur en eindigt om 16.00 uur.
De prijs van de cursus: Zie onder het tabblad ‘Tarieven’.

Aanvullende voorwaarden voor de aanvragende vereniging
– Beschikbaarheid van een theorielokaal en schoolbord (o.i.d.)
– Beschikbaarheid van een buitenveld en in de namiddag ‘eigen honden’
– Kijk hiervoor onder het tabblad ‘Tarieven’.